OVER ONS
Alles over het Psychomotorisch Expertisecentrum
Geschiedenis
De wortels van het Psychomotorisch Expertisecentrum (PMEC) gaan terug naar 1974, toen Stichting Le Bon Départ (LBD) in Breda werd opgericht. Onder leiding van Ellie Rozinga werd de basis gelegd voor een opleiding die professionals ondersteunde bij het werken met kinderen en hun ontwikkeling. Wat begon met het idee om kinderen via liedjes en ritme in beweging te brengen, groeide uit tot een erkende en gewaardeerde aanpak en vormde uiteindelijk de basis voor de beroepsopleiding Psychomotorisch Kindertherapeut (PMKT).
De opleiding verhuisde naar Utrecht en groeide uit tot een gerespecteerd instituut, waar vanaf 2016 jaarlijks zo’n 36 studenten werden opgeleid tot psychomotorisch kindertherapeut. In 2025 studeerden de laatste studenten af als psychomotorisch kindertherapeut, waarna de PMKT-beroepsopleiding ophield te bestaan.
Om de kennis en erfenis van deze opleiding voort te zetten, werd in 2023 het Psychomotorisch Expertisecentrum Kind & Jeugd (PMEC) opgericht. Het expertisecentrum maakt Psychomotorisch Werken toegankelijk voor professionals in de zorg, het onderwijs en het gezin. Via bij- en nascholings-trajecten biedt PMEC professionals de mogelijkheid om te groeien, te leren en de werkwijze eigen te maken. Zo dragen zij bij aan een blijvende positieve impact op de ontwikkeling van kinderen.
Visie
Ieder kind het verdient om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Wij geloven dat we door gedrag positief te beïnvloeden kinderen kunnen helpen groeien en zich versterken, op hun eigen manier, in hun eigen tempo en binnen hun eigen ontwikkelpotentieel.
‘Relationships are the agents of change and the most powerful ‘therapy’ is human love’
- Bruce D. Perry –
Missie
Met de unieke, persoonsgerichte Psychomotorische Werkwijze leren wij professionals holistisch naar gedrag van kinderen te kijken en hiermee hun ontwikkeling op een positieve manier te beïnvloeden. Door het WAT-principe (waarnemen – aansluiten – toevoegen) toe te passen en spel en beweging als middel in te zetten, ontwikkelen zij de vaardigheden én het zelfvertrouwen om deze werkwijze effectief toe te passen.
Voor wie?
Onze doelgroep:
- Professionals die met kinderen werken zoals:
PMT-ers en vak therapeuten (beeldend-, spel-, muziek-, integratief-, drama- en dans therapeuten), systeemtherapeuten/systemisch werkers, psychologen en orthopedagogen, jeugd- en gezins-professionals, paramedici, ambulant begeleiders en kindercoaches. - Onderwijsprofessionals zoals:
Intern begeleiders, gedragsspecialisten, schoolmaatschappelijk werkers, (vak)leerkrachten en onderwijsondersteuners
Hoe?
Wij bieden hoogwaardige programma’s aan voor zorg, onderwijs en gezinsprofessionals die werken met kinderen:
- de 11-daagse basisopleiding PMW
- verdiepingscursussen en
- op maat programma’s
Kernwaarden
“Met de ontwikkeling van een professional, ontwikkelt een kind mee”
BEKWAAMHEID – Psychomotorisch werken voor en door deskundigen
Als deskundig expertisecentrum bieden wij hoogwaardige programma’s en opleidingen, gebaseerd op de waardevolle kennis en werkwijzen van de PMKT-opleiding, om professionals te versterken in hun expertise. Onze ervaren docenten combineren praktijkkennis en een diep begrip van de filosofie van psychomotorisch werken om deelnemers optimaal te begeleiden.
VERBONDENHEID – Samen kom je verder
Bij het PMEC draait alles om verbinding. Het kind staat centraal: zijn of haar ontwikkeling, behoeften en welzijn zijn leidend. Tegelijkertijd ondersteunen we professionals in hun persoonlijke ontwikkeling, omdat verbinding met jezelf en anderen essentieel is in psychomotorisch werken. Hierdoor helpen we kinderen én professionals verder.
ZELFVERZEKERDHEID – met vertrouwen ontwikkelen
Wij geloven dat iedere professional die werkt aan de ontwikkeling van kinderen psychomotorisch werken moet kunnen toepassen. Door professionals te inspireren en te versterken, helpen we hen met zelfvertrouwen kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling, zodat ook zij sterker en zelfverzekerder hun beroep uitoefenen.
Onze aanpak
Stevige basis én multidisciplinair
PMEC bouwt voort op het sterke fundament en imago van de PMKT-beroepsopleiding, waardoor de werkwijze herkenbaar en overdraagbaar blijft. Wij bieden een brede en unieke werkwijze in plaats van dat we ons richten op één specifieke problematiek, wat PMW geschikt maakt voor professionals uit diverse vakgebieden.
PMW: Unieke Kindgerichte werkwijze met spel en bewegen
In de aanpak van Psychomotorisch Werken staat het kind centraal, met spel en bewegen als belangrijkste en unieke elementen. De werkwijze sluit aan bij de groeiende behoefte aan meer kindgerichte benaderingen en maakt PMW een aantrekkelijke werkwijze voor professionals die verdieping zoeken in hun vakgebied.
Integrale aanpak
Psychomotorisch werken is een integrale persoonsgerichte aanpak waarbij de begeleider beschikt over een breed scala aan tools-variërend van activiteiten, materialen, attitude en context. Zo wordt niet alleen een rijke leeromgeving gecreëerd en ingespeeld op de individuele behoeften, maar ook rekening gehouden met de omgeving en sociale interactie van een kind in zijn dagelijks functioneren.
Nieuwsgierigheid – hét element óm te leren
Nieuwsgierigheid naar het kind vormt de basis van psychomotorisch werken. Deze houding helpt professionals om het kind te begrijpen en optimaal aan te sluiten bij zijn/haar ontwikkel behoeften. Tegelijkertijd ontstaat er een krachtige wisselwerking tussen kind en professional. Als een professional oprecht nieuwsgierig is durft het kind zijn eigen nieuwsgierigheid te volgen, komt het sneller in beweging en wil ontdekken en ervaren – wat weer krachtige elementen zijn om te leren en ontwikkelen.
Kwaliteit
Bij het ontwikkelen van onze scholingen maken wij gebruik van het EBP model. Dit betekent dat we gebruik maken van drie belangrijke informatiebronnen namelijk:
- Informatie uit wetenschappelijk onderzoek (databanken, vakbladen, literatuur).
- Ervaringen van de beroepsbeoefenaar zelf.
- Ervaringen en voorkeuren van het kind (en zijn ouders).
Ons docententeam bestaat uit ervaren professionals die veel kennis en ervaring hebben opgedaan binnen het werkveld en die zich regelmatig bijscholen om van de nieuwste inzichten op de hoogte te blijven.
Het Psychomotorisch Expertisecentrum heeft een CRKBO accreditatie en het NRTO keurmerk. Onze scholingen zijn geaccrediteerd door erkende beroepsverenigingen, wat staat voor kwaliteit en relevantie binnen het vakgebied.
Wie zijn wij?


Docenten
Ruime kennis en ervaring
Wij hebben een team van ervaren docenten met diepgaande kennis van psychomotorisch werken en ervaringsgericht leren. Dit zorgt voor een succesvolle overdracht van vaardigheden en inzichten om deelnemers optimaal te begeleiden in hun leerproces.
Ons docententeam
Marieke Kamphof, MSc., Psychomotorisch Kindertherapeut, Kinderfysiotherapeut (PM Werken basis en verdieping)
Els van Montfort, Psychomotorisch Kindertherapeut (PMWerken basis en verdieping)
Theo de Groot, eigenaar van THEMA – spelen met gedrag (Opleiding PM Werken)
Sandra Verbeeten, Docent sociale wetenschappen en psychologie (Opleiding PM Werken)
Wilma Brands-Zandvliet, Psychomotorisch Kindertherapeut (Opleiding PM Werken)
Suzan Bik, Psychomotorisch Kindertherapeut (Opleiding PM Werken)
Dorien van den Dool, Psychomotorisch Kindertherapeut (Opleiding PM Werken)
Maurits Groot Kormelink, Verlies- en rouwtherapeut (Opleiding PM Werken)
Marsha Kester, Psychomotorisch Kindertherapeut (Opleiding PM Werken)
Sjoerdje van den Manacker, Psychomotorisch Kindertherapeut (PMW 12-18 jarigen)
Corine de Vries, Psychomotorisch(kinder)therapeut (PMW 12-18 jarigen)
Marlies de Kort, Systeemtherapeut (Verdieping PMW)
Jasper van der Bijl, Psychomotorisch therapeut / Adventure therapie (Cursus 2.3 Gezin, outdoor en transcultureel)
Phyllis Döll, Transcultureel systeemtherapeut (Cursus 2.3 Gezin, outdoor en transcultureel)
Ondersteunend
Hans Blaettler, webmaster, directeur Silverstone Studio
Jacqueline Gommers, virtueel assistente
Bestuur
Het bestuur van de Stichting Le Bon Départ stelt bestuurs- en beheers afspraken vast en kan richtlijnen uitvaardigen aan de manager ter organisatie van de uitoefening van haar bevoegdheden. Het Stichtingsbestuur heeft de eindverantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering.
Het bestuur bestaat uit:
Guus van Montfort, voorzitter
Meta van den Blink