NETWERK PMEC
Samen groeien, samen delen
In ons netwerk draait het om verbinding, kennisdelen en professionele groei.
Ons netwerk verbindt psychomotorisch kindertherapeuten , begeleiders en andere professionals, die werken met PMW. Hier vinden zij elkaar om kennis en ervaring te delen en elkaar te ondersteunen in het begeleiden van kinderen. Ouders en kinderen zien op overzichtelijke wijze welke professionals geschoold zijn in PMW. Psychomotorisch Kindertherapeuten zijn gespecialiseerd in PMW en hebben een driejarige beroepsopleiding achter de rug. Begeleiders hebben zich geschoold in PMW en gebruiken deze werkwijze binnen hun eigen vakgebied en werksetting.
Specialist (psychomotorisch kindertherapeut, PMKT-er)
Professional met basisopleiding PMW
Samenwerkingspartners
Bij het Psychomotorisch Expertisecentrum geloven we in de kracht van samenwerking en synergie om Positieve Gezondheid voor kinderen én een gezond werkklimaat voor zorg en onderwijsprofessionals in onze maatschappij te stimuleren. Partners die expertise, scholingen en / of benaderingen brengen die bijdragen aan scholing van professionals en het bevorderen van sensomotorische, sociaalemotionele of cognitieve groei van kinderen zijn:
THEMA
INTERACTIEWIJZER
Docenten
De lessen worden gegeven door diverse docenten. Klik hier voor het overzicht van onze docenten.
Begeleidingsmaterialen
Op deze pagina laten we jullie iedere twee maanden kennismaken met leuk oefenmateriaal, een spel of een bruikbare tool welke bruikbaar zijn in het werken met kinderen.

Foam blokken: veelzijdig materiaal voor psychomotorisch werken
Foam blokken zijn fantastische speelmateriaal voor kinderen en bieden volop mogelijkheden om de ontwikkeling op allerlei gebieden te stimuleren. Door hun zachte, lichte en veilige karakter nodigen ze uit tot beweging, interactie en spel – essentieel binnen het psychomotorisch werkveld.
Of je nu werkt met kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen – in een behandelkamer, gymzaal, woonvoorziening of bij een gezin thuis – foam blokken zijn bruikbaar en makkelijk mee te nemen. Ze ondersteunen het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn, motorische vaardigheden, sociale interactie en bijv. het verkennen van grenzen, op een speelse en veilige manier.
Van individuele sessies tot groepsdynamische oefeningen: foam blokken bieden talloze mogelijkheden om te bouwen, balanceren, duwen, samenwerken en experimenteren. Ze prikkelen de verbeelding en zijn inzetbaar voor zowel fysieke als mentale processen.
Kortom: een praktisch, duurzaam en inspirerend materiaal voor iedere professional in de psychomotoriek – in élke werksetting.

De Kracht van Werken met Zand
Zand is meer dan een eenvoudig materiaal; het is een veelzijdig en krachtig hulpmiddel dat professionals in therapie, zorg, onderwijs en coaching kan ondersteunen. Het biedt unieke mogelijkheden voor expressie en ontwikkeling.
De voordelen van werken met zand:
- Een veilige ruimte voor expressie
Zand biedt een non-verbale manier om emoties en gedachten te uiten. Vooral voor kinderen die moeite hebben met praten over hun gevoelens, kan zand een toegankelijke ingang zijn tot diepere verwerking. Het visuele en tastbare karakter helpt gevoelens letterlijk 'vorm te geven'. - Stimuleert creativiteit en probleemoplossend vermogen
Werken met zand nodigt uit tot experimenteren en ontdekken. Het kunnen bouwen, vormen en aanpassen biedt een speelse manier om situaties of uitdagingen te onderzoeken en oplossingen te vinden. - Sensorische regulatie
De aanraking en manipulatie van zand kan een regulerend effect hebben op het zenuwstelsel. - Bevordert fijne motoriek en coördinatie
Voor kinderen met motorische uitdagingen is zand een uitstekende manier om beweging en precisie te oefenen in een ontspannen en plezierige setting. - Symboliek en verhaalvorming
In zandtherapie kunnen cliënten scènes bouwen die hun innerlijke wereld weerspiegelen. Dit helpt hen om complexe thema's of trauma's te verwerken.

Emoties in beeld het spel
Een leuk en interactief spel dat kinderen spelend leert om hun emoties te reguleren.
Bestel via Bookspot.nl of via de boekhandel
Literatuur
Op deze pagina delen wij iedere twee maanden een boekentip: interessant om te lezen!

De wens ster
De wens ster is een kinderboek waarin ontspanning, mindfulness en fantasie samenkomen. Door middel van verhaaltjes en eenvoudige visualisaties helpt het boek kinderen om op een speelse manier te ontspannen en om te gaan met emoties en gevoelens in henzelf.

Spelenderwijs verbinden en hechten
Het boek Spelenderwijs verbinden en hechten van Micheline Mets is een inspiratiebron met meer dan honderd spelvoorbeelden die het hechtingsproces bij kinderen bevorderen en helen. Het benadrukt het belang van dagelijks samen spelen en beleven om een hechte relatie op te bouwen. Het boek is bedoeld voor iedereen die met kinderen werkt en leeft, zoals ouders, verzorgers, leerkrachten, pleegouders en therapeuten.
Mets, M. (2016). Spelenderwijs verbinden en hechten. SWP.

Liefde
Dit boek biedt heldere en wetenschappelijk onderbouwde inzichten over hersenontwikkeling, hechting en verbinding. De kracht van de relatie is een wezenlijk onderdeel van Psychomotorisch Werken en daarom is het lezen van dit boek een aanrader voor professionals die op deze wijze willen werken met kinderen!

Leven met sensaties
Leven met sensaties is een boek dat zich richt op het begrijpen van sensorische informatieverwerking en hoe dit ons gedrag beïnvloedt. Door praktische tips en voorbeelden helpt het professionals om beter te begrijpen hoe, niet alleen kinderen die zij begeleiden, maar ook zijzelf omgaan met sensorische informatie en hoe je deze kennis kunt gebruiken in het werken met kinderen.